SPREMITE ŠAMPITU: Najkremastiji kolač, koji budi nostalgiju na dane detinjstva

Jovana Vasić 07. 01. 2025. u 14:00

Obradujte ukućane savršenom poslasticom.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 6 kašika brašna
  • pola kesice praška za pecivo

Za fil:

  • 6 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 ml vode
  • sok od 1 limuna

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite belanca u čvrst sneg, uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. U pleh obložen pek papirom izlijte smesu. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, sve dok smesa ne postane zlatno žuta. Izvadite iz rerne pa ostavite da se prohladi. Belanca umutite u čvrsti sneg. U jednoj šerpi prokuvajte vodu sa šećerima dok ne dobijete gust sirup. Polako dodajte vruć sirup u umućena belanca pa neprestano mutite. Sipajte limunov sok pa mutite dok ne dobijete gustu i sjajnu smesu. Fil rasporedite preko prohlađene kore. Zatim poravnajte površinu i pustite da se šampita skroz prohladi i stegne. Pospite šampitu šećerom u prahu pa secite. Na kraju, pospite rendanom čokoladom.

(trpeza)

Pogledajte više