KOLAČ SA MAKOM I KARAMEL KREMOM: Probajte nešto jednostavno, a drugačije
Ovo je kolač kojem ćete se rado vraćati.
Sastojci:
za koru:
- Jaja 4
- Šećer 200 g
- Mleko 200 ml
- Ulje 200 ml
- Brašno 200 g
- Mleveni mak 200 g
- Prašak za pecivo 1
- Vanilin šećer 1
za karamel krem:
- Šećer 200 g
- Mleko 500 ml
- Brašno 2 kašike
- Gustin 2 kašike
- Maslac 200 g
- Vanilin šećer 1
Priprema:
Uključite rernu da se zagreje na 180°C. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte mleko i ulje, pa nastavite da mutite. U posebnoj posudi pomešajte brašno, mleveni mak i prašak za pecivo. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, mlekom i uljem, mešajući dok ne dobijete homogenu smesu. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista. Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
U šerpi na srednjoj vatri otopite šećer dok ne postane zlatno-smeđi karamel. Pazite da ne zagori. U drugoj posudi zagrejte mleko, ali ne dozvolite da provri. Polako dodajte toplo mleko u karamel, stalno mešajući. Pazite, smesa će biti veoma vruća i može prskati. U manjoj posudi pomešajte brašno i gustin sa malo hladnog mleka dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte smesu brašna i gustina u karamel mleko, stalno mešajući dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte vanilin šećer i maslac ili margarin, mešajući dok se potpuno ne otopi i sjedini. Ostavite krem da se ohladi na sobnoj temperaturi, povremeno mešajući. Kada su kora i krem potpuno ohlađeni, premažite koru karamel kremom. Kolač stavite u frižider na nekoliko sati da se stegne i ukusi sjedine. Pre serviranja, kolač isecite na kocke ili pravougaonike i poslužite.
(superrecepti)