POSNO, A NIKAD UKUSNIJE: Baklava sa suvim šljivama

Jovana Vasić 04. 01. 2025. u 16:00

Neobičan je recept koji će vam odmah prirasti za srce.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g tankih kora
  • 300 g suvih šljiva
  • 250 g mlevenih oraha
  • 5 kašika meda
  • 1 margarin

Za sirup:

  • 700 g šećera
  • 800 ml vode
  • nekoliko kriški limuna

Priprema:

Prvo napravite sirup, kuvajte ga oko 15 minuta i ostavite da se ohladi. Otopite margarin, a suve šljive iseckajte na kockice. Uzmite po tri kore, a između kora mažite otopljeni margarin. Na treću koru stavite margarin, a na ivicu stavite suve šljive, orahe i med. Urolajte i ređajte u pleh. Ostatkom margarina prelijte baklavu i isecite. Pecite u zagrejanoj rerni pola sata na 200 stepeni. Vruću baklavu prelijte ohlađenim sirupom.

(trpeza)

Pogledajte više