RAFAELO TORTA: Vazdušasta i lagana, poput snega, i podseća na čuvene čokoladice
Za ljubitelje kokosa rafaelo torta je pravo rešenje.
Sastojci:
Za patišpanj:
- 8 belanaca
- 160 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 80 g oštrog brašna
- 160 g kokosovog brašna
Za kremu:
- 8 žumanaca
- 2 pudinga od vanile
- 750 ml mleka
- 150 g maslaca
- 150 g šećera u prahu
- 500 ml slatke pavlake
Dodatno:
- 12 komada petit beurre keksa
- 100 ml mleka
- 3 kašičice likera od višnje
Za posipanje:
- 60 g kokosovih pahuljica
Priprema:
Kako biste napravili tortu, belanca umutite u sneg i postepeno dodajte šećer i vanilin šećer, uz mešanje. Prašak za pecivo pomešajte s brašnom i dodajte umućenom snegu, a zatim lagano umešajte kokosovo brašno. Smesu sipajte u kalup za torte prečnika 26 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pecite u rerni zagrejanoj na 170 °C oko 15-20 minuta dok površina ne postane lagano žuta. Patišpanj ohladite i stavite na tanjir tako da gornju stranu okrenete prema dole. Možete da ga navlažiti sa malo mleka.
Za krem žumanca izmešajte s pudingom i 200 ml mleka. Preostalo mleko kuvajte i kada provri umešajte u njega pripremljenu smesu. Kuvajte uz mešanje, dok se ne zgusne, a zatim skinite sa vatre i ohladite. Maslac i šećer umutite mikserom, pa umešajte u hladan krem.
Slatku pavlaku umutite u šlag i umešajte u krem. Na patišpanj stavite pola krema, zatim rasporedite keks koji ste umočili u smesu mleka i likera od višnje. Prekrijte ostatkom krema. Tortu pospite kokosovim pahuljicama.
(stvarukusa)