RAFAELO TORTA: Vazdušasta i lagana, poput snega, i podseća na čuvene čokoladice

Jovana Vasić 21. 12. 2024. u 11:00

Za ljubitelje kokosa rafaelo torta je pravo rešenje.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za patišpanj:

  • 8 belanaca
  • 160 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 80 g oštrog brašna
  • 160 g kokosovog brašna

Za kremu:

  • 8 žumanaca
  • 2 pudinga od vanile
  • 750 ml mleka
  • 150 g maslaca
  • 150 g šećera u prahu
  • 500 ml slatke pavlake

Dodatno:

  • 12 komada petit beurre keksa
  • 100 ml mleka
  • 3 kašičice likera od višnje

Za posipanje:

  • 60 g kokosovih pahuljica

Priprema:

Kako biste napravili tortu, belanca umutite u sneg i postepeno dodajte šećer i vanilin šećer, uz mešanje. Prašak za pecivo pomešajte s brašnom i dodajte umućenom snegu, a zatim lagano umešajte kokosovo brašno. Smesu sipajte u kalup za torte prečnika 26 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Pecite u rerni zagrejanoj na 170 °C oko 15-20 minuta dok površina ne postane lagano žuta. Patišpanj ohladite i stavite na tanjir tako da gornju stranu okrenete prema dole. Možete da ga navlažiti sa malo mleka.

Za krem žumanca izmešajte s pudingom i 200 ml mleka. Preostalo mleko kuvajte i kada provri umešajte u njega pripremljenu smesu. Kuvajte uz mešanje, dok se ne zgusne, a zatim skinite sa vatre i ohladite. Maslac i šećer umutite mikserom, pa umešajte u hladan krem.

Slatku pavlaku umutite u šlag i umešajte u krem. Na patišpanj stavite pola krema, zatim rasporedite keks koji ste umočili u smesu mleka i likera od višnje. Prekrijte ostatkom krema. Tortu pospite kokosovim pahuljicama.

(stvarukusa)

Pogledajte više