IDEALAN SITNI KOLAČ ZA PROSLAVE: Lešnik gnezda, neodoljivog izgleda, a još bogatijeg ukusa

Новости онлине 18. 12. 2024. u 13:00

Lešnik gnezda su izuzetno jednostavna za pripremu, a brza izrada ih čini idealnim izborom za svečane prilike ili trenutke kad želite uživati u slatkom zadovoljstvu bez komplikovane pripreme i obigravanja oko šporeta i rerne.

foto: yutub/receptishumi

Sastojci:

  • 2 dl vode
  • 200 g šećera (kristalnog)
  • 150 g margarina/maslaca
  • 100 g crne čokolade za kuvanje
  • 150 g mlevenih pečenih lešnika
  • 250 g mlevenog keks
  • oko 150 g mlevenog pečenog lešnika (za dekoraciju)
  • oko 150 g krema od čokolade i lešnika (ili od nugata)

Priprema:

U šerpu staviti vodu, šećer, maslac (margarin) i čokoladu, pa na laganu vatru da provri. Skloniti sa šporeta i odmah u vruće dodati keks i mlevene lešnike. Da biste ubrzali pripremu, smesu za gnezda možete staviti i u zamrzivač, čim se dobro rashladi i počne da se steže, izvadite je i kuglice će se lakše oblikovati.

Kada se masa dobro ohladi, vlažnim rukama oblikovati kuglice, svaku uvaljati u mleveni lešnik i ređati na poslužavnik obložen streč-folijom ili pek-papirom.

Zatim drškom varjače napraviti udubljenje na svakoj kuglici. Krem sipati u špric za ukrašavanje i istiskivati tj. puniti gnezda. Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade.

Gnezda su lepša ako se naprave nekoliko dana ranije, da se lepo prosuše i stegnu. Zato, nemojte da vas iznenadi ako vam se učini da su meka prilikom oblikovanja, kad odstoje smesa se fino stegne.

Ukoliko je krem suviše čvrst za istiskivanje iz šprica, možete ga malo ugrejati u mikrotalasnoj ili na pari, da bi se lakše istiskivalo, ali vrlo kratko, da ne bi bio previše tečan.

(Ona)

Pogledajte više