POSNE GRILIJAŠ OBLANDE: Savršeni sitni kolači koji će ulepšati svaku trpezu
Sada je pravo vreme za pravljenje slatkih i neodoljivih slatkiša, a one posne varijante su podjednako ukusne kao i njihovi opoziti.
Grilijaš kolač je jako ukusan i možda pomalo zaboravljena poslastica, a njegov recept - grilijaš sa oblandama, će od sada često da se nađe na vašoj trpezi.
Sastojci:
- 600 g šećera
- 250 g margarina
- 300 g mlevenog posnog keksa
- 150 ml vode
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g seckanih oraha
- 2 lista oblande
Priprema:
Istopite polovinu količine šećera na srednjoj temperaturi ringle sve dok se ne karamelizuje. Nemojte mešati, već samo malo protresite šerpu. Kada šećer dobije lepu, nežnu, braon boju, dodajte prvo vodu i margarin koji je odstojao na sobnoj temperaturi isečen na kockice. Mešajte smesu u šerpi oko pet minuta na niskoj temperaturi. Posle toga, sklonite šerpu sa ringle i dodajte mlevene i seckane orahe pa varjačom promešajte kako bi se sve sjedinilo.
Uzmite jedan list oblande i namažite ceo fil koji ste ostavili da se malo prohladi, pa preko stavite drugi list oblande. Trebalo bi nečim teškim da pritisnete kako bi se fil lepo zalepio na oblande.
Ohladite lepo grilijaš kolač i isecite na željene komade.
(Ona)