POSNA SAHER TORTA: Ukrasiće svaku svečanu i slavsku trpezu, a svi će vam tražiti recept

Novosti online

01. 12. 2024. u 15:00

Posna saher torta je manje kalorična verzija klasične saher torte. Pravi se na bazi biljnog ulja i ima dosta kakaa, čiste crne čokolade, a umesto mleka se stavlja kokosovo mleko.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 340 grama brašna
  • 380 ml vode
  • 180 grama šećera
  • 170 ml biljnog ulja
  • 40 grama kakaa
  • 40 grama kukuruznog skroba
  • 10 grama sode bikarbone
  • 5 grama limunske kiseline
  • vanilin šećer po ukusu
  • 200 grama crne čokolade
  • 100 ml kokosovog mleka
  • 10 grama kakao putera
  • 200 grama džema od kajsije

Priprema:

Za posnu saher tortu pripremite sastojke za pečenje biskvita. Pomešajte brašno, skrob, kakao, vanilin šećer i sodu bikarbonu u velikoj posudi. U drugoj posudi pomešajte šećer, ulje i vodu. Mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori. Stavite suve sastojke u posudu. Izmešajte ih. Sipajte testo u posudu za pečenje. Pecite biskvit u rerni 15 minuta na 130 stepeni. Zatim promenite temperaturu na 150 stepeni i pecite dok ne omekša. Oko sat vremena. Gotov biskvit treba da odleži preko noći, ili bolje jedan dan. Odrežite vrh biskvita da se ujednači, a mrvice osušite u rerni. Prerežite biskvit na pola za tortu.

Namažite biskvit džemom od kajsije. Ostavite tortu u frižideru 10 minuta. Zagrejte mleko kokosa i čim se pojavi para – sklonite sa šporeta. Dodajte sitno iseckanu crnu čokoladu, mešajte da se rastvori. Zatim sipajte otopljeni kakao puter. Ponovo promešajte. Pokrijte tortu prvim slojem i ostavite u frižideru 10 minuta. Zatim stavite drugi sloj. Ukrasite ivice torte osušenim mrvicama biskvita i uživajte u posnoj saher torti.

(stvarukusa)

Pogledajte više