RECEPT ZA POPULARNA SRNEĆA LEĐA: Čokoladno savršenstvo za čistu desetku

Novosti online

29. 11. 2024. u 11:00

Ako ste u potrazi za kolačem koji je podjednako ukusan i jednostavan za pripremu, tu je recept za čuvena srneća leđa.

Foto: Printskrin Youtube/Bokina kuhiwa

Sastojci:
Za koru:

  • 150 g čokolade
  • 150 g margarina
  • 150 g šećera
  • 100 g mlevenog keksa
  • 30 g kakaoa
  • 150 g mlevenih oraha
  • 6 jaja
  • 1 kesica vanilin šećera

Za fil:

  • 150 g šećera
  • 150 ml mleka
  • 150 g čokolade
  • 150 g putera
  • 1 kašika ruma

Priprema:

Umutite belanca dok ne dobijete čvrst šne, potom dodajte šećer i žumanca. Izmiksajte, pa ubacite mleveni keks, mlevene orahe i kakao, pa ponovo dobro umiksajte. Dodajte otopljen margarin i čokoladu istopljenu na pari, umutite, pa smesu izlijte u kalup za pečenje poluvaljkastog oblika. Pecite na 180 °C oko 10 minuta. U šerpu dodajte izlomljenu čokoladu, šećer, iseckan puter i mleko, pa kuvajte na srednjoj temperaturi dok smesa ne proključa. Smanjite temperaturu i mešajte još 5 minuta dok ne dobijete gušću teksturu i na kraju dodajte rum. Ohlađenu koru presecite uzdužno na tri dela. Preko prve kore nanesite ohlađen fil, pa je prekrijte drugom korom. Ponovite postupak, pa drugi sloj fila prekrijte korom. Preko nje rasporedite ostatak fila, iskoristite kao glazuru.

(stvar ukusa)

Pogledajte više