TORTA ŠPANSKI VETAR: Recept sa kojim nema greške

Novosti online

19. 11. 2024. u 11:00

Kremasta, bogata i neprolazna poslastica.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

za koru:

  • 7 belanaca
  • 400 g šećera
  • 1 kašika belog sirćeta
  • prstohvat soli

Za fil i glazuru:

  • 3 kesice šlaga
  • 450 ml mleka + 400 ml mleka
  • 4 kašike brašna
  • 7 žumanaca
  • 140 g šećera
  • 250 g putera
  • 200 g mlevenih oraha

Priprema:

U činiji umutite belanca sa malo soli, pa kada smesa postane penasta postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite. Dodajte nekoliko kapi sirćeta i mutite dok se ne sjedini.

Pleh u kom ćete peći koru obložite papirom za pečenje, sipajte polovinu smese i poravnajte. U zavisnosti koliki pleh planirate da upotrebite, možete uzeti dva ista pleha i istovremeno ispeći dve kore. Pecite koru oko 30 minuta na 150 stepeni, pa smanjite na 130 stepeni i sušite koru još pola sata.

U većoj činiji pomešajte 450 ml mleka i šlag pa mutite mikserom. Kada se dobro umuti, stavite u frižider na hlađenje. U drugoj činiji pomešajte kašiku brašna sa 400 ml mleka ali ga postepeno dodajte brašnu da ne bi ostale mrvice. Mutite dok se sve ne sjedini i ostavite po strani.

Ponovo uzmite manju činiju i umutite žumanca. U lonac sipajte vodu, sačekajte da voda provri pa stavite na paru da se kuvaju žumanca. Uz neprekidno mešanje, dodajte šećer. Kada se sjedine i počne smesa da se odvaja od zidova, dodajte postepeno smesu od mleka i brašna. Slobodno možete povećati temperaturu ringle i ne prestajte sa mešanjem. Trebalo bi da dostigne gustinu pudinga, pa kada se to desi, sklonite sa strane da se ohladi 10 minuta. U manji lonac ubacite puter koji je bio na sobnoj temperaturi, umutite ga i stavite u frižider na hlađenje na 10 minuta. Potom u njega dodajte ohlađen šlag i mutite dok se ne sjedini. Tu smesu podelite na dva dela i ponovo ohladite u frižideru. U jednu polovinu dodajte mlevene orahe i promešajte špatulom dok se ne sjedini i ponovo držite u frižideru. Na tacni na kojoj će biti torta, stavite jednu koru, pa polovinu fila, pa drugu koru i drugu polovinu fila. Kada sve izravnate, preko cele torte stavite glazuru (šlag iz frižidera) i lepo je izravnajte. Možete tortu na kraju ukrasiti seckanim ili mlevenim orasima ili rendanom čokoladom. Držite je u frižideru najmanje dva sata pre nego što je poslužite, a najbolje preko noći.

(ona)

Pogledajte više