RECEPT ZA ČIZKEJK: Omiljena torta od 3 sloja, topi se u ustima

Novosti online

18. 11. 2024. u 17:00

Jedna od najpoznatijih torti. Neodoljiva slatko kisela poslastica sa crvenim voćem, sirom i mlevenim keksom, idealna za sve ljubitelje voćnih i osvežavajućih slatkiša.

Foto: Jutjub/Printskrin/

Sastojci:

Za koru:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 150 g istopljenog maslaca
  • 5 kašika mleka

Za beli fil:

  • 400 g neslanog sira
  • 10 g želatina
  • 6 kašika vode
  • 120 g šećera u prahu
  • 10 g vanilin šećera
  • 500 ml slatke pavlake

Za voćni fil:

  • 450 g crvenog voća 
  • 10 g želatina
  • 6 kašika vode
  • 100 ml vode
  • 10 g vanilin šećera
  • 4-6 kašika šećera
  • Kalup od 26cm (može i od 24 cm)

Priprema:

U džezvu stavite želatin sa 6 kašika vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Za to vreme… U šerpicu stavite voće sa vodom i šećerom, pa stavite da se kuva. Kada voće provri smanjite temperaturu i kuvajte još 10-tak minuta. Želatin zagrejte, ali nemojte da vam provri. Sipajte ga u šerpu sa voćem, dobro pomešajte i ostavite da se prohladi.

U činju sipajte mleveni keks, mleko, istpoljeni maslac i rukama lagno umesite sastojke. Kalup (26 cm) premažite maslacem. Na dno kalupa rukama utapkajte smesu od mlevenog keksa. U džezvu stavite želatin sa 6 kašika vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Za to vreme…Mikserom umutite sir sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte slatku pavlaku, pa mutite mikserom dok se smesa ne zgusne. Želatin zagrejte, ali nemojte da Vam provri. U želatin dodajte malo umućenog sira, pomešajte, pa sipajte u fil sa sirom. Mikserom umutite sve sastojke da se sjedine. (Ukoliko volite gušći beli fil dodajte i kesicu kremfixsa). Preko keksa sipajte fil sa sirom. Poravnajte ga, pa preko sipajte voćni fil. Ostavite tortu u frižideru najbolje preko noći, a najmanje 6 sati. Ukoliko ne želite da vam se voćni fil razmaže tokom sečenja, prvo zasecite voćni žele, obrišite nož, pa isecite parče.

(stvarukusa)

Pogledajte više