RECEPT ZA NAJSOČNIJU BAKLAVU SA PISTAĆIMA: Ovakvu do sada niste jeli

Novosti online

18. 11. 2024. u 12:00

Neodoljiva i sočna, a pistaći joj daju poseban šmek.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 800 g kora za baklavu
  • 300 g mlevenih oraha
  • 150 g mlevenih pistaća
  • 4 kašike griza
  • 4 kašike šećera
  • 150 ml ulja za premazivanje kora
  • 150 g šećera za posipanje kora
  • 150 ml ulja
  • 150 g maslaca za zalivanje baklave

Priprema:

Rernu zagrejte na 220 stepeni. 800 ml vode pomešajte sa 800 g šećera. Kuvajte oko 20 minuta pa pred kraj sipajte sok od limuna. Pustite da se ohladi. Pleh obložite papirom za pečenje. Izrežite kore na veličinu pleha. Pomešajte orahe, pistaće, griz i šećer. Poređajte 3 kore premazane uljem i šećerom. Četvrtu pospite mešavinom pistaća, pa petu šećerom i uljem, šestu mešavinom. Jednu koru ostavite sa strane. Isecite baklavu po želji. Ulje zagrejte sa maslacem pa prelijte preko sečene baklave. Odvojenom korom prekrijte baklavu. Pecite oko 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Temperaturu smanjite na 180 stepeni, a na samom kraju vratite na 220. Skinite dodatnu koru pa prelijte baklavu hladnim šerbetom. Ostavite da se prohladi. Dekorišite mlevenim pistaćima. Prijatno!

(trpeza)

Pogledajte više