NEODOLJIVI KOLAČ SA MAKOM: Tako jednostavan, a prepun ukusa

Novosti online

31. 10. 2024. u 11:00

Neodoljivi kolač sa makom, savršen za sve prilike.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • meko brašno 320 g
  • prašak za pecivo 10 g
  • mleveni mak 50 g
  • jaja 3
  • šećer 220 g
  • ulje 190 ml
  • so 2 g
  • grčki jogurt 100 g
  • rendana kora limuna 1 kašika
  • sok od limuna 60 ml
  • mleko 140 ml 
  • Za glazuru:
  • šećer u prahu 60 g
  • sok od limuna 3 kašike 

Priprema:

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i mleveni mak. U većoj činiji mutite mikserom šećer, jaja i vanilin-šećer dok smesa ne postane svetlija i zapremina se ne poveća. Tada dodajte ulje, so, grčki jogurt, mleko, te koru i sok od limuna. Mutite još malo, pa postepeno dodajte pomešane suve sastojke. Smesu izlijte u nauljen i pobrašnjen manji pleh čije dno ste obložili pek-papirom i lepo poravnajte špatulom. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Kolač je mekan i vlažan, pa vam može delovati kao da iznutra nije pečen, ali to je u redu. Kada se kolač prohladi, izvadite ga iz kalupa i stavite na dasku ili tacnu. Za glazuru pomešajte šećer u prahu sa sokom od limuna. Išarajte kolač glazurom i ostavite da se pre sečenja dobro stegne i ohladi. Po želji dekorišite kolutićima limuna.

(superrecepti)

Pogledajte više