BIĆE HIT NA SVAKOJ PROSLAVI: Kolač Monblan - Kremaste košnice sa kesten pireom, tope se u ustima (VIDEO)

Novosti online 25. 10. 2024. u 09:00

MONBLAN (Mont Blanc) je čuveni francuski desert od zaslađenog kesten pirea. Nastao je u Parizu u devetnaestom veku, a ime je dobio po planini.

Foto: Printskrin Jutjub/Tasty

Ovo je jesenji i zimski kolač koji se služi u pariskim poslastičarnicam još od 1903. godine. Dosta podseća na naše košnice, doduše izgledom jer je priprema drugačija. Ali, ako volite košnice, ovaj kolač ćete obožavati. Kombinacija krckavog testa, beze sloja, a onda i šlaga i kesten pirea su prosto neodoljiva kombinacija. 

Sastojci:

900 g kestenja 
720 ml vode 
50 g šećera 
2 kašike ekstrakta vanile 
Za šne: 
2 belanceta
100 g šećra
Još:
1 l slatke pavlake
lisnato testo
šećer u prahu

Recept za košnice sa kesten pireom - francuski kolači: 

Kesten zasecite u obliku krsta, pa poređajte na pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 230°C oko pola sata. Zatim ih ogulite i stavite u šerpu, pa prelijte vodom i dodajte šećer i ekstrakt vanile. Kuvajte i mešajte dok voda ne ispari, nekih 15-20 minuta. Zatim kestenje dobro izblendirajte, da dobijete pastu, pa procedite kroz sito. Sipajte u špric za kolače (ili kesu za zamrzivač kojoj ste isekli vrh) i ohladite.

Zatim kratko umutite belanca, pa dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. I šne sipajte u špric za kolače ili kesu za zamrzivač, pa istisnite kružnim pokretima na pleh obložen pek papirom (pogledaj sliku). Pecite u zagrejanoj rerni na 90°C oko sat vremena. Razvucite lisnato testo i čašom vadite okrugle oblike. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite u rerni na 180°C nekih 30 minuta.

Na svaki krug lisnatog testa, stavite pečeni beze od belanaca i preko kružnim pokretima prvo nanesite umućenu slatku pavlaku, pa onda fil od kestena i pospite šećerom u prahu. Francuske košnice su spremne za posluživanje. 

(Stvar ukusa)

Pogledajte više