POSNA BAJADERA: Podjednako ukusna kao i mrsna, kolač za sva vremena

Novosti online

26. 09. 2024. u 21:53

Bajadera s razlogom važi za kraljicu sitnih kolača, a ova posna varijanta odlična je jer možete da je pripremite nekoliko dana ranije.

Foto: Jutjub/Printskrin/

Sastojci:

Za svetliji deo: 

  • voda 100 ml
  • šećer 120 gr
  • margarin 70 gr
  • keks mleveni 180 gr
  • mleven orah 180 gr

Za tamniji deo: 

  • voda 100 ml
  • šećer 100 gr
  • margarin 50 gr
  • čokolada 100 gr
  • keks lomljen 50 gr
  • orah mleveni 170 gr
  • mleveni keks 170 gr

Za glazuru: 

  • čokolada 150 gr
  • 4 kašika ulja
  • zrna soli nekoliko

Priprema:

Za svetliji deo:

Staviti vodu,šećer i margarin da se otopi i nestanu kristali. Dodati orahe i keks, izmešati i pustiti da se prohladi. Za tamni deo: Staviti vodu, šećer, margarin i čokoladu da se otopi dok ne nestanu kristali. Skloniti sa ringle, pa dodati lomljeni keks, mleveni keks i orahe. Promešati i prohladiti. Kad se prohlade obe smese podeliti na dva jednaka dela. Smesu stavite u kese za zamrzivač od 3 litra. Dobićete 4 kore, dve tamne i dve svetle. Izmerite vagicom da budu podjednake. Masu rasporedite rukama po celoj kesi. Pritisniti lagano oklagijom da budu kore glatke i raspoređene po celoj kesi. Kora treba da ispuni celu površinu kese. Skalpelom presecite kesu sa obe strane i otklopite kesu kao stranicu knjige i zajedno sa kesom preneti na plato za kolače i naizmenično ređati tamni i svetliji deo. Zadnju koru preći oklagijom da bi se delovi spojili. Za glazuru otopiti čokoladu sa uljem, dodati nekoliko zrna soli da ne bi glazura pucala prilikom sečenja i preliti ceo kolač. Dobro rashladiti. Seći na štangle i uživati u prelepom ukusu. 

(super recepti)

Pogledajte više