POSNA BAJADERA: Podjednako ukusna kao i mrsna, kolač za sva vremena
Bajadera s razlogom važi za kraljicu sitnih kolača, a ova posna varijanta odlična je jer možete da je pripremite nekoliko dana ranije.
Sastojci:
Za svetliji deo:
- voda 100 ml
- šećer 120 gr
- margarin 70 gr
- keks mleveni 180 gr
- mleven orah 180 gr
Za tamniji deo:
- voda 100 ml
- šećer 100 gr
- margarin 50 gr
- čokolada 100 gr
- keks lomljen 50 gr
- orah mleveni 170 gr
- mleveni keks 170 gr
Za glazuru:
- čokolada 150 gr
- 4 kašika ulja
- zrna soli nekoliko
Priprema:
Za svetliji deo:
Staviti vodu,šećer i margarin da se otopi i nestanu kristali. Dodati orahe i keks, izmešati i pustiti da se prohladi. Za tamni deo: Staviti vodu, šećer, margarin i čokoladu da se otopi dok ne nestanu kristali. Skloniti sa ringle, pa dodati lomljeni keks, mleveni keks i orahe. Promešati i prohladiti. Kad se prohlade obe smese podeliti na dva jednaka dela. Smesu stavite u kese za zamrzivač od 3 litra. Dobićete 4 kore, dve tamne i dve svetle. Izmerite vagicom da budu podjednake. Masu rasporedite rukama po celoj kesi. Pritisniti lagano oklagijom da budu kore glatke i raspoređene po celoj kesi. Kora treba da ispuni celu površinu kese. Skalpelom presecite kesu sa obe strane i otklopite kesu kao stranicu knjige i zajedno sa kesom preneti na plato za kolače i naizmenično ređati tamni i svetliji deo. Zadnju koru preći oklagijom da bi se delovi spojili. Za glazuru otopiti čokoladu sa uljem, dodati nekoliko zrna soli da ne bi glazura pucala prilikom sečenja i preliti ceo kolač. Dobro rashladiti. Seći na štangle i uživati u prelepom ukusu.
(super recepti)