NEODOLJIVA BEOGRAĐANKA: Čokoladna torta sa jabukama, rapsodija ukusa koju niko ne odbija
VIŠE deserta je nazvano Beograđanka, ali je svakako najpoznatija ova sa čokoladom i jabukama. Uplovite u čaroliju mirisa i ukusa.
Sastojci:
Za koru:
- 4 žumanceta
- 200 grama brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika kakaoa
- 200 grama šećera
- 150 mililitara ulja
- 200 mililitara mleka
Za fil
- 4 belanca
- 200 grama šećera
- 7 jabuka
- 1 kašika griza
Za glazuru
- 100 grama čokolade po izboru
- 50 mililitara slatke pavlake
Priprema:
Umutite žumanca uz postepeno dodavanje šećera, pa dodajte mleko i ulje i nastavite da mutite. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao, pa ih sipajte u prethodnu mešavinu. Kad dobijete homogenu smesu, sipajte u pleh prethodno obložen pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni sve dok se ne uhvati korica, pa izvadite.
Oljuštite jabuke i dobro ih izrendajte, pa pomešajte s kašikom griza. Dobro umutite belanca sa šećerom, pa u to ubacite jabuke sa grizom. Promešajte lagano kašikom, pa time prekrijte koru. Zatim smanjite temperaturu rerne na 150 stepeni, pa vratite da se dopeče još 20-30 minuta. Zatim zagrejte 50 mililitara slatke pavlake, pa preko narendajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Time prelijte tortu.
Po želji pospite listićima badema, mlevenim orasima ili šarenim mrvicama. (trpeza)