KRAMBL SA KRUŠKAMA I ORASIMA: Neodoljiv i sočan dezert, kao stvoren za kišne, jesenje dane
15. 09. 2024. u 08:00
Krambl je poslastica koja se pravi od dinstanog voća i mrvica od brašna/testa sa maslacem. Ima nečeg magično ukusnog u kombinaciji kruški sa orasima.
Sastojci:
Za fil:
- 4 kruške
- 25 g smeđeg šećera
- 15 ml limunovog soka
- 10 g kukuruznog skroba
- pola kašičice mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
Za posip:
- 60 g sitno seckanih oraha
- 40 g ovsenih pahuljica
- 40 g brašna
- 50 g smeđeg šećera
- 60 g hladnog putera, iseckanog na kockice
- prstohvat soli
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte seckane kruške, smeđi šećer, limunov sok, kukuruzni skrob, mleveni cimet i muškatni oraščić. Promešajte dobro da se sastojci ravnomerno rasporede. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Zasebno, pomešajte seckane orahe, ovsene pahuljice, brašno, smeđi šećer i prstohvat soli. Umešajte hladan puter pa ga prstima utrljajte u suve sastojke, sve dok smesa ne postane mrvičasta. Pripremljeni posip ravnomerno rasporedite preko krušaka. Pecite krambl 35 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Služite toplo, direktno iz rerne, uz kuglu sladoleda.
(trpeza)
Pogledajte više