RECEPT ZA SULTANOVU SARMU: Fantastičan desert koji se pravi brzo, a nestane još brže

Novosti online

12. 09. 2024. u 07:00

Sultanova slatka sarma ili paša lokum, kako je još poznat ovaj kolač, jedan je od najpopularnijih kolača u Evropi. Ako ste nekad pomislili da je komplikovano, verujte da nije. Ova kremasta poslastica se jednostavno pravi i ima ukus koji se ne zaboravlja.

foto: Youtube Printscreen / FarkliYemekTarifleri

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 150 g šećera
  • 100 g gustina
  • 70 g brašna
  • 30 g kakaoa
  • 200 g kokosa
  • 50 g maslaca
  • 250 ml slatke pavlake

Priprema:

Izmešati gustin, brašno, šećer, kakao, vanilin šećer i 300 ml mleka. Ostatak mleka staviti da provri, a u međuvremenu u veliki pleh (od rerne) posuti sav kokos i ravnomerno ga rasporediti.

Kada mleko provri, zakuvajte razmućeni gustin i sve skuvajte u jednoličnu, glatku masu. Kada je masa kuvana, sklonite sa vatre, dodajte margarin i sve ponovo sjedinite.

Izlijte puding ravnomerno preko kokosa, vodeći računa da se kokos ne podiže.

Puding potom ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa ga stavite u frižider na pola sata.

Slatku pavlaku umutite, pa nanesite preko ohlađenog pudinga.

Potom isecite puding na jednake trake, a onda trake prepolovite. Svaku traku uvijte u pužić, odnosno sarmu, pa ga dodatno uvaljajte u kokos. Slatke sarme čuvajte u frižideru do služenja.

(glossy)

Pogledajte više