TART SA SMOKVAMA: Jednostavan desert koji će vas oduševiti ukusom

Novosti online

04. 09. 2024. u 15:50

Tart sa smokvama akcenat stavlja upravo na ovo voće, ističući njihov bogati ukus.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za pecivo:

  • 250 g višenamenskog brašna
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 12 kašika hladnog putera, isečenog na kockice
  • 60 ml ledene vode

Za voće:

  • 24 velike sveže smokve
  • 60 g šećera
  • 4 kašike hladnog putera, sitno isečenog na kockice
  • 60 g džema od kajsije, zagrejanog

Priprema:

Kako biste napravili podlogu za tart sa smokvama, stavite brašno, šećer i so u blender. Blendirajte nekoliko puta da se sjedini. Dodajte puter i blendirajte 10 do 12 puta, dok puter ne bude veličine graška.

Dok blender radi, sipajte ledenu vodu i blendirajte sve dok testo ne počne da se spaja. Istresite na pobrašnjenu dasku i brzo umesite u ravan disk 13 cm. Umotajte u plastiku i stavite u frižider da odstoji 1 sat. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Obložite pleh papirom za pečenje.

Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte testo u pravougaonik malo veći od nekih 30 cm. Umotajte testo oko oklagije i tako ga prebacite u pripremljenu tepsiju. Ostavite u frižideru 15 minuta. Uklonite peteljku sa svake smokve i isecite ih na četvrtine. Poređajte smokve na testo. Pospite sa 60 g šećera i pospite puterom.

Pecite 50 minuta do 1 sat, dok pecivo i voće ne počne da rumeni. Za vreme pečenja jednom okrenite tepsiju. Ako se pecivo naduva na jednom mestu, nožem izrežite mali prorez da izađe vazduh. Kada je tart gotov, izvadite ga iz kalupa dok je još topao i prenesite ga na dasku ili čisti komad papira za pečenje.

U malom tiganju zagrejte džem od kajsije sa 2 kašike vode i potpuno premažite voće i pecivo smesom. Ostavite da se ohladi, isecite i servirajte toplo ili na sobnoj temperaturi.

Pogledajte više