HRSKAVO TESTO I SOČNE BOROVNICE: Napravite osvežavajući tart, koji će se svima dopasti

Б. Јовановић 14. 09. 2024. u 11:00

TART, vrsta pečenog slatkog ili slanog jela, se sastoji od tankog sloja testa na dnu i bočnim stranama, ispunjenog raznim nadevima.

Foto Shutterstock

Najpoznatiji tartovi su slatki i obično se pripremaju s voćem, kremom ili raznim punjenjima od orašastih plodova. Mi vam danas donosimo recept za desert koji sadrži sočne borovnice i hrskavo testo, pa kao takav osvaja nepce i srca ljubitelja slatkiša. Možete ga napraviti i sa drugim, čak i sezonskim voćem.

Potrebno je:

za koru:
- 115 g hladnog putera
- 120 g mekog brašna
- ravna kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 kašičice šećera
- narendana limunova kora
- kašika jabukovog sirćeta
Za fil:
- 600 g borovnica
- 120 g šećera
- 2 kašike brašna
- 1/2 kašičice cimeta

Priprema tarta sa borovnicom:

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, šećer i sitno narendanu limunovu koru. Dodajte puter pa ga mikserom ili rukama „povežite“ sa brašnom tako da dobijete mrvičasto testo. Zatim dodajte sirće i dobro sve izmesite da smesa postane homogena. Na modlu, prethodno premazanu puterom, izvrnite testo i rukama ga razvaljajte po celoj površini.

U dubljoj posudi pomešajte šećer, brašno i cimet, pa dodajte 400 g borovnica i celu masu sjedinite kašikom. Blago izgnječite borovnice, tek da puste sok, pa sve dobro pomešajte i sipajte preko testa. Ubacite kolač da se peče u rerni, prethodno zagrejanoj na 190 stepeni, oko 35 minuta.

Kada je tart gotov, izvadite ga i, dok je još vruć, pospite ostatkom (200 g) svežih borovnica, pa ga ostavite da se potpuno ohladi pre posluženja.

Pogledajte više