MEKE, VAZDUŠASTE, SA MIRISOM DETINJSTVA: Domaće kiflice sa borovnicom, uživaćete u svakom zalogaju

Bojana Jovanović

10. 09. 2024. u 21:28

JEDNA od poslastica koja nas podseća na detinjstvo su - kiflice.

Foto Shutterstock

Slane, ili slatke, sa pečurkama, sirom, džemom, kremom, ili voćem, onako meke i vazdušaste, prosto se tope u ustima pri svakom zalogaju.

Mi vam predlažemo da ih napravite sa borovnicama, sigurni smo da ćete uživati u ovom mirisu i ukusu koji će, na jedan moderan način, da nas vrati u detinjstvo.

Potrebno je:

- 1.200 g glatkog brašna
- kesica praška za pecivo
- 200 g šećera
- kesica vanilin šećera
- 200 g maslaca ili margarina
- 2 jajeta
- 400 ml mleka
Za fil:
- oko 300 g svežih ili smrznutih borovnica
- 100 g šećera
Za premaz:
- jaje
Za posipanje:
- šećer u prahu, po želji

Recept za kiflice sa borovnicama

Zagrejte rernu na 225 stepeni. Ako koristite smrznute borovnice, odmrznite ih. Umešajte komadiće maslaca ili margarina u brašno, kao i prašak za pecivo i vanilin šećer. Dodajte jaja i mleko pa zamesite testo. Podelite ga na šest loptica, pa ih prebacite na pobrašnjavljenu površinu. Svaku lopticu razvaljajte u krug prečnika oko 25 cm. Zatim svaki krug isecite na 8 trouglova. Borovnice pospite šećerom pa na svaki trouglić kašikom stavite nekoliko njih. Zamotajte trouglove u oblik kiflice i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Zatim ih premažite umućenim jajetom. Pecite oko 15 minuta u zagrejanoj rerni, pa izvadite i ohladite kiflice. Tek kada se dobro prohlade pospite prah šećerom i poslužite.

Pogledajte više