NEĆETE MU ODOLETI: Sladoled po bakinom receptu

Bojana Jovanović

06. 09. 2024. u 15:30

DOMAĆI sladoled je verovatno najukusniji način da se rashladite tokom vrelih letnjih dana.

Foto Shutterstock

I da – domaći sladoled može da bude ukusniji od kupovnog! Potrebno je samo da znate kako da ga napravite. Osim toga, pravljenje domaćeg sladoleda omogućava vam da sami birate sastojke i ukuse, čineći sladoled zdravijom i prilagodljivijom poslasticom.


Potrebno je:

- litar mleka
- 8 žumanaca
- 240 g šećera
- štapić vanile (ili vanilin šećer)

Priprema domaćeg sladoleda po bakinom receptu:

Jaja izvadite da budu na sobnoj temperaturi tri sata pre pripreme sladoleda. Dobro umutite žumanca sa šećerom tako da postanu gusta, a ostanu penasta. Stavite mleko da provri sa vanilom, pa ga, tako ključalo, sipajte u masu sa žumancima, sve vreme brzo muteći mikserom ili varjačom. Stavite na vatru i kuvajte tri-četiri minuta, uz stalno mešanje, dok ne počne da se zgušnjava (kao za šnenokle). Ne bi trebalo da dugo kuvate jer će se prekuvati, pa će se mleko odvajati od žumanaca.

Kada se smesa ohladi, stavite je u zamrzivač i povremeno vadite i mešajte da se ne bi napravili komadići leda u sladoledu. Ukoliko želite, možete ovu količinu smese za sladoled podeliti na dva dela pa jedan ostaviti žut, a u drugi (pre ubacivanja u frižider) dodati 50 g otopljene čokolade i tako dobiti dva ukusa.

Pogledajte više