KAO KOH, ALI JOŠ BOLJI: Trileće - najukusniji kolač, a tako jednostavan za spremanje
TRES lečes ili trileće je biskvit - u nekim receptima, ili puter kolač - namočen u tri vrste mleka: ispareno mleko, kondenzovano mleko i mileram.
Kada se maslac ne koristi, tres lečes je vrlo lagani kolač sa mnogo vazdušnih mehurića.
Potrebno je:
za patišpanj:
- 6 jaja
- 100 g šećera
- 200 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- kesica vanilin šećera
Za preliv:
- 400 ml slatke pavlake
- 300 ml kondenzovanog mleka
- 800 ml mleka
Za premazivanje:
- 300 g kupovnog karamel preliva
Priprema kolača trileće:
Mikserom umutite belanca pa im postepeno dodajite kristal i vanilin šećer. Kada su dobro umućena, dodajte im jedno po jedno žumance, umutite pa polako dodajite brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dok dodajete brašno mikser smanjite na najslabiju brzinu i samo lagano izmešajte. Smesu ulijte u pleh obložen pek-papirom i pecite oko 20-25 minuta u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.
Pustite da se patišpanj malo ohladi pa ga izvadite iz pleha i nožem izbodite na više mesta. U pleh sipajte slatku pavlaku pa na nju položite patišpanj koji ste okrenuli naopačke (izbockani deo da bude dole). Ostavite da odstoji oko 10 minuta pa zatim pomešajte obe vrste mleka i time prelijte patišpanj. Pustite malo da odstoji, da lepo upije mleko, pa premažite karamel prelivom (možete napraviti i domaći).
Dobro ohladite trileće u frižideru pa poslužite.