POSLASTICE OD LUBENICE: Jogurt torta, savršeni hladni desert za ove vrele dane
ZDRAVA, sočna i niskokalorična, kraljica leta – lubenica.
Osim što osvežava bilo da je jedete samu, u salati ili spremljenu kao sladoled, od nje možete da napravite i fantastične torte za samo malo vremena.
Potrebno je:
- pola velike lubenice
- 3 jajeta
- 200 g šećera
- 2 kašike mineralne vode
- prstohvat soli
- 2 kesice vanilin šećera
- 75 g brašna
- prstohvat praška za pecivo
- 50 g gustina
- 12 listova želatina
- 500 g grčkog jogurta
- 250 g neslanog krem sira
- limun
- 250 g šlaga u prahu
Priprema bele torte od lubenice:
Umutite belanca sa dve kašike mineralne vode, postepeno sipajte 75 g šećera, vanilin šećer i so, a zatim umešajte jedno po jedno žumance. Brašno, prašak za pecivo i gustin sjedinite, dodajte u umućena jaja i promešajte. Testo sipajte u kalup obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 15 minuta.
U međuvremenu, izvadite semenke lubenice i isecite je na sitnije kocke. Krem sir, jogurt, 125 g šećera, sok od limuna i dve kesice vanile umutite mikserom sve dok smesa ne postane glatka. Listove želatina otopite u hladnoj vodi, ocedite, kratko zagrejte na tihoj vatri, prvo umešajte tri kašike jogurt krema, pa potom i ostatak. Zatim dodajte lubenicu (nekoliko kockica ostavite za dekoraciju) i promešajte.
Kolač izvadite iz rerne, odmah poprskajte vodom, pospite šećerom, pokrijte krpom i prohladite. Kada voćni jogurt krem počne da se zgušnjava, u njega umešajte polovinu pripremljenog, umućenog šlaga, a ostatak ostavite za premazivanje torte. Kolač presecite poprečno, pa donju koru nafilujte voćnim jogurt kremom, poklopite drugom korom, premažite šlagom i ostavite da se dobro ohladi u frižideru.
Tortu možete ukrasiti voćem po izboru, ne samo kockicama lubenice – jagode se odlično „slažu“ po ukusu.