SAVRŠEN JE ZA SVAKU PRILIKU: Keks sa komadićima čokolade, slatkiš kome malo ko može da odoli
CHOCOLATE chip cookies ili keks sa čokoladnim komadićima predstavlja slatkiš kome zaista malo ko može da odoli. Savršen je za svaku priliku.
Sastojci:
280 g višenamenskog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1,5 kašičica kukuruznog skroba
1/2 kašičice soli
170 g putera, rastopljenog i ohlađenog 5 minuta
150 g smeđeg šećera
100 g belog šećera
1 veliko jaje + 1 žumance, na sobnoj temperaturi
2 kašičice ekstrakta vanile
225 g kupovnih čokoladnih komadića ili čokolade izlomljene na komadiće
Recept za chocolate chip cookies:
Kako biste napravili ovaj keks, prvo u velikoj posudi umutite brašno, sodu bikarbonu, kukuruzni skrob i so. Ostavite na stranu. U srednjoj činiji umutite rastopljeni puter, smeđi šećer i beli šećer, dok se ne pretvori u grudvice. Umutite jaje i žumance. Na kraju umutite ekstrakt vanile. Smesa će biti retka. Sipajte u suve sastojke i mešajte velikom kašikom ili gumenom lopaticom.
Testo će biti veoma mekano, gusto i izgledaće masno. Umešajte komadiće čokolade. Čokoladni komadići se možda neće zalepiti za testo zbog otopljenog putera, ali potrudite se da ih sjedinite. Testo dobro pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 2-3 sata.
Testo možete da ohladite preko noći kako bi se manje raširilo pri pečenju. Izvadite ga iz frižidera i ostavite da malo omekša na sobnoj temperaturi 10 minuta. Zagrejte rernu na 163 °C. Velike plehove obložite papirom za pečenje. Ostavite na stranu.
Koristeći mericu za kolače ili kašiku za merenje, izmerite tri male kašike oko 60 g testa za kolačiće. Urolajte svako parče testa u loptu, pazeći da oblik bude kao cilindar. Stavite 8-9 loptica testa na svaki pleh.
Pecite keks 12-13 minuta ili dok ivice ne porumene. Ohladite ih na plehu za pečenje 10 minuta. U međuvremenu, pritisnite nekoliko dodatnih komadića čokolade u vrhove toplog keksa. Nakon 10 minuta hlađenja na plehovima, prenesite ih na rešetku da se potpuno ohlade. Uživajte!