U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI BILE SU OMILJENI DESERT: Jednostavne šnenokle po starom receptu - Uživaćete u svakom zalogaju
ŠNENOKLE su skoro pa zaboravljena poslastica, a bile su vrlo popularne širom naše bivše zemlje.
Sastojci:
1,5 litar mleka
7 kašika šećera
5 jaja
3 kašike brašna
1 vanilin šećer
Recept za šnenokle:
Kako biste napravili šnenokle, prvo odvojte žumanca od belanaca. Pripremite šerpu, sipajte mleko i stavite na šporet da se greje na srednjoj jačini. Za to vreme vrlo čvrsto umutite belanca mikserom, počnite sa malom brzinom, pa ubrzajte.
U mleko koje se kuva na smanjenoj temperaturi počnite da ubacujete smesu od belanaca, i to kašikom, kašiku po kašiku. Kada primetite da su počele da rastu, okrećite ih da se skuvaju i sa druge strane. Gotove šnenokle počnite da vadite šupljikavom kašikom u činije za serviranje.
Skinite šerpu sa mlekom sa šporeta. Zasebno mikserom umutite žumanca sa vanilinim šećerom. Dodajte i brašno koje ćete da umešate varjačom, a nakon toga umutite mikserom. Dodajte dve kutlače toplog mleka pa promešajte.
Nastavite da kuvate na blagoj vatri mleko i uz mešanje sipajte smesu od žumanaca. Mleko vratiti na ringlu, uključiti na tiho, pa uz neprestano mešanje lagano ulivati umućena žumanca. Nastaviti sa mešanjem dok ne dobijete gustinu poput krema. Tim kremom prelijte šnenokle i sve zajedno ubacite u frižider da se ohlade. Servirajte hladne i uživajte.
(Stvar ukusa)