MINT BRAUNI: Ne može bolje od osvežavajućeg recepta s mentom koji oduševljava i ukusom, i mirisom, i izgledom

Novosti online

07. 08. 2024. u 14:00

Proteklih godina imali smo priliku da vidimo mnogo interesantnih verzija braunija koje su napravljene, pa im neki dodaju osvežavajuće voćke poput jagoda i šljiva, neki obogate njihov ukus koštunjavim voćem, ali jedan od definitivno najlepših ovakvih kolača jeste mint brauni! U pitanju je verzija s ekstraktom mente, za koju ne sumnjamo da će postati vaš omiljeni kolač. A pravi se tako jednostavno!

Foto: Shutterstock

Sastojci:
Za koru:

  • 100 grama čokolade za kuvanje
  • 70 grama šećera
  • 90 grama putera
  • 2 jajeta
  • 100 grama mekog brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 20 grama badema

Za fil:

  • 2 kašike omekšalog putera
  • 6 kašika krem-sira
  • 2 kašike čvrsto umućenog šlaga
  • 250 grama šećera u prahu
  • 1/2 kašičice ekstrakta mente
  • zelena boja za hranu

Za čokoladni sloj:

  • 80 grama čvrsto umućenog šlaga
  • 100 grama čokolade za kuvanje
  • 70 grama putera

Priprema:
Kora
Penasto umutiti jaja, šećer i vanilin šećer, pa dodati puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, čokoladu za kuvanje i na kraju brašno pomešano s praškom za pecivo. Potom dodati mlevene ili sitno seckane bademe, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.

Fil
U dubokoj činiji mikserom umutite omekšali puter i krem-sir dok ne dobijete glatku masu, pa dodajte šlag i nastavite da mutite srednjom brzinom. Postepeno dodajte šećer u prahu i mutite sve vreme, pa dodajte i ekstrakt mente. Sipajte jestivu zelenu boju dok ne dobijete željenu nijansu. Mutite još nekoliko sekundi, pa prelijte preko kore. Stavite u frižider na najmanje jedan sat.

Čokoladni sloj

U većoj šerpi zagrejte sve sastojke za preliv na srednjoj vatri, neprestano mešajući, dok se svi ne istope i ne postanu glatki. Zatim sklonite s vatre i stavite da se hladi oko 15 minuta. Potom sipajte preko dobro ohlađenog fila. Odložite u frižider da se hladi nepokriveno dok se ne stegne.
Pre sečenja kocki ostavite da odstoji dvadesetak minuta na sobnoj temperaturi.

(glossy)

Pogledajte više