SAVRŠENE KREM KOCKE: Spoj kremastog fila i lešnika daje neodoljiv ukus ovom kolaču

Novosti online

21. 07. 2024. u 13:00

Kada ih jednom probate, uvek ćete im se vraćati.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za krem: 

  • mleko 1 l
  • žumance 7
  • šećer 7 kašika
  • vanilin šećer 2 kesice
  • brašno 9 kašika
  • margarin 250 g

Za koru:

  • belance 7
  • šećer 7 kašika
  • vanilin šećer 1 kesica
  • brašno 7 kašika
  • prašak za pecivo 1
  • mleko za natapanje 130 ml

Za dekoraciju:

  • krupno mleveni pečeni lešnici 50 g

Priprema:

U žumanca dodajte šećer i vanilin- šećer i penasto umutite. Deo mleka dodajte u žumanca, a zatim i brašno, pa sve sjedinite. Ostatak mleka stavite da provri i dodajte smesu od žumanaca, pa nastavite da kuvate na laganijoj vatri. Vruć krem prebacite u drugu posudu, prekrijte folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađen krem umutite i dodajte margarin sobne temperature isečen na kockice. Sve dobro sjedinite i odložite u frižider. Za koru umutite čvrsto belanca postepeno dodajući šećer i vanilin-šećer. Brašno pomešajte s praškom za pecivo, dodajte u belanca i varjačom sjedinite. Izlijte smesu u podmazan i pobrašnjen četvrtasti kalup i pecite 15 do 20 minuta na 180 stepeni. Pečenu koru prelijte vrućim mlekom i ostavite da upije. Na koru nanesite ohlađen krem, pa odozgo prelijte karamel glazuru i pospite lešnicima.

(Super recepti/žena)

Pogledajte više