ŠVARCVALD ČIZKEJK: Dve omiljene poslastice u jednoj, u receptu bez mane
Ako volite Švarcvald i čizkejk, ovu tortu ćete obožavati.
Sastojci:
Za koru:
- 2 jaja sobne temperature
- 175 ml mlakog mleka
- 100 ml ulja
- 200 g šećera
- 175 g brašna
- 20 g kakaoa za kuvanje
- 1 kasičice sode bikarbone
- 1 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice vanilinog šećera
- prstohvat soli
Za čizkejk fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 250 g kajmaka
- 100 g prah šećera
- kesica želatina
Za voćni fil:
- 400 g višanja
- 7 kašika šećera
- puding od vanile
- 200 ml vode
Za ganaž
- 100 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade
Priprema:
U jednoj posudi jaja sobne temperature kratko ručno umutite sa mlakim mlekom i 100 ml ulja, pa dodajte šećer. Zasebno pomešajte brašno, kakao za kuvanje, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli. Pomešajte suve i tečne sastojke i ručno sjedinite samo toliko, da se sastojci spoje. Sipajte ključalu vodu i ponovo promešajte. Pecite oko 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 150 stepeni. Čačkalicom proverite da li je kora pečena. U jednoj posudi umutite slatku pavlaku, dodajte kajmak pomešan sa prah šećerom uz lagano mešanje. Želatin potopite u hladnu vodu, pa kad odstoji, otopite na laganoj vatri. Sjedinite želatin sa filom. Zakuvajte višnje, šećer i 100 ml vode, oko 5 minuta. U ostatak vode razmutite puding i skuvajte. Zatim pustite da se puding prohladi. Ređajte koru, polovinu čizkejk fila, fil sa višnjama, drugu polovinu čizkejk fila i drugi deo kore. Zasebno umutite slatku pavlaku sa čokoladom, da dobijete ganaž. Prelijte ganaž preko torte.