MARKIZA TORTA: Zovu je kraljicom svih poslastica, a kremastija ne postoji
Markiza torta se uvek nalazi na listi omiljenih poslastica kod nas! I iako postoje razne varijante pravljenja ove neodoljive poslastice, sve iskusne domaćice smatraju da je sledeći postupak najbolji, jer je još kremastija i ukusnija! Proverite to i sami, sigurni smo da se nećete pokajati.
Sastojci:
- 7 jaja
- 250 g putera
- 250 g šećera u prahu
- 200 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike ekstrakta ruma
- Mleko
- 2 pakovanja piškota (4 table)
- 2 kesice šlaga
Priprema:
Odvojte od 7 jaja žumanca i belanca. Od belanca umutite sneg i stavite u frižider. U žumanca stavite 250 g šećera u prahu i dobro umutite. Dodajte ceo puter. Otopite čokoladu, pa dodajte u umućena žumanca i čokoladu. Sipajte u fil jedno 3 kašike ruma da lepo zamiriše, to možete i po sopstvenom ukusu, nećete pogrešiti.
Kada ste to sve lepo umutili, u tu smesu dodajte i prethodno umućena belanca iz frižidera i na najsporijoj brzini umutite fil.
Okruglu činiju standardne veličine (kao za salatu) obložite folijom. U malo ugrejanog mleka potapajte piškotu po piškotu i ređajte po obodu činije. Kada celu površinu prekrijete piškotama, izlijte fil i poravnajte. Zatvorite činiju i fil sa piškotama i stavite da se torta stegne. Potrebno je 2-3 sata.
Izvadite tortu iz frižidera, prevrnite je na veći tanjir, pa skinite foliju. Umutite šlag od dve kesice šlaga i premažite ili ukrasite tortu po želji.
(still)