KOLIBRI TORTA: Poslastica prepuna kremastog fila i kora koje se tope u ustima

Новости онлине 30. 06. 2024. u 20:45

Kolibri torta pravi se sa bananom i ananasom uz dodatak meda i mlečnih proizvoda.

J. Matijević

Sastojci:

  • 225 ml ulja
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 300 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 mahune kardamona, sitno izmrvljene semenke
  • 1 muskatni oraščić, za rendanje
  • 2 veoma zrele banane, zgnječene
  • 3 srednja jajeta, umućena
  • 150 g komadića ananasa iz konzerve, oceđenih i iseckanih
  • 80 g oraha, sitno iseckanih

Za fil:

  • 200 g punomasnog mekog sira
  • 150 g omekšanog, neslanog putera
  • 80 g meda
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 velika pomorandža, sa korom
  • jestivo cveće i kolutići sušenog ananasa, za ukrašavanje (opciono)

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 S. Nauljite dva kalupa za torte sa dnom koje se odvaja i obložite dno svakog kalupa sa papirom za pečenje.

Pomešajte suvu i mokru smesu.

Prosejte brašno u veliku posudu za mešanje i dodajte 1/2 kašičice soli i prašak za pecivo. Promešajte šećer, cimet, kardamon i dobro naribajte muskatni oraščić. U posebnoj posudi umutite zgnječene banane sa jajima i uljem, dok se dobro ne sjedine. Napravite udubljenje u sredini suvih sastojaka i dodajte mokru smesu. Preklopite sve dok se ne sjedini, a zatim promešajte ananas i orahe. Sipajte smesu u kalupe i pecite u sredini rerne 35-45 minuta. Ostavite da se ohladi u kalupima oko 10 minuta pre nego što patišpanj prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

Napravite smesu za fil

U međuvremenu stavite meki sir, omekšali puter, med i šećer u posudu za mešanje i umutite dok se ne sjedine. Pokušajte da ne pretučete smešu ili će postati previše mekana i tečna. Ohladite 30 minuta u frižideru pre upotrebe.

Filujte i servirajte

Stavite jedan patišpanj na tanjir za serviranje i premažite polovinom fila. Poklopite drugim patišpanjem i premažite preostalim filom. Završite strugotinama kore pomorandže, jestivim cvetovima i sušenim kolutima ananasa, ako želite. Uživajte.

(stvarukusa/mondo)

Pogledajte više