TOPI SE U USTIMA: Torta bela šuma, dekadentni dezert savršen za proslave
TORTA bela šuma ima magično ime, ali je podjednako i ukusna zbog magične kombinacije trešanja i bele čokolade.
Sastoji se iz tri sloja patišpanja koji su prekriveni filom od bele čokolade i trešnjama iz kompota, da bi se napravio dekadentni beli šumski desert.
Sastojci:
200 g običnog brašna
2 kašičice praška za pecivo
300 g šećera
5 srednjih jaja
½ kašičice vinskog praška za pecivo
Korica i sok od 1 limuna
115 ml ulja, plus dodatno za podmazivanje
390 g trešanja u kompotu, oceđene, sok iz kompota sačuvan
Glazura od bele čokolade
300 g bele čokolade, u malim komadima, plus dodatak za ukrašavanje (opciono)
300 g maskarpone sira
150 g slatke pavlake
Recept
Za tortu bela šuma zagrejte rernu na 170°. Da biste napravili patišpanj prosejte brašno i prašak za pecivo u veliku posudu i umešajte 200 g šećera. U drugoj besprekorno čistoj velikoj posudi za mešanje umutite belanca dok ne postanu penasta, a zatim umutite vinski prašak za pecivo, dok belanca ne stvore mekane vrhove. Umutite preostalih 100 g šećera kašiku po kašiku dok smesa ne postane sjajna i ne formira čvrste vrhove.
U posebnoj posudi umutite žumanca sa limunovim sokom dok ne postane kremasto. U sredini brašna/šećera napravite udubljenje i u njega sipajte smesu žumanaca, ulja i limunovu koricu; umutiti da se dobije glatko testo za tortu.
Uz pomoć velike metalne kašike, nežno umešajte umućena belanca dok se ne sjedine. Podelite ravnomerno između 3 pripremljena kalupa za torte, a zatim ih oštro kucnite po radnoj površini da biste oslobodili sve velike vazdušne džepove. Pecite 35 minuta ili dok ne postanu zlatne i elastične na dodir. Ohladite 10 minuta, prođite nožem po unutrašnjosti pleha, a zatim okrenite i ohladite na rešetki.
Za glazuru istopite belu čokoladu u posudi postavljenoj iznad šerpe sa ključalom vodom (ne dozvolite da voda dodirne posudu). U velikoj posudi umutite maskarpone i kremu, a zatim umešajte otopljenu belu čokoladu.
Da biste sastavili, tortu isecite i izravnajte patišpanje nazubljenim nožem za hleb. Stavite patišpanj na tanjir za serviranje ili stalak za torte. Prelijte sa 2 kašike soka iz kompota od višanja, a zatim prelijte slojem glazure od bele čokolade. Stavite zatim trećinu trešanja. Ponovite postupak dok ne dobijete tri sloja, a zatim ohladite tortu pre serviranja. Za dekoraciju rasporedite rezervisane višnje po vrhu sa strugotinama od bele čokolade i pokapajte sa sokom iz kompota.
(Stvar ukusa)