KOLAČ SA BRESKVAMA: Lagana poslastica koja se ne peče i pravi je izbor za tople dane

Novosti online

07. 06. 2024. u 11:00

Kremast i osvežavajući, ovaj kolač sa breskvama treba dobro da se ohladi. Pravi se sa slatkom pavlakom i breskvama. Sočan je i lagan.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 srednje breskve, seckane
  • sok od 1/2 limuna
  • 95 g šećera
  • 8 graham krekera
  • 200 g slanih pereca
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • prstohvat soli
  • 6 kašika putera, rastopljenog
  • 90 ml slatke pavlake
  • 230 g krem sira, omekšanog
  • 30 g grčkog jogurta
  • 1 vanilin šećer
  • 2 srednje breskve za ukrašavanje
  • 2 kašike meda, za ukrašavanje

Priprema:

U malom loncu na srednjoj vatri kuvajte breskve, limunov sok i 2 kašike šećera, često mešajući, dok breskve ne počnu da se razgrađuju, ali zadrže oblik i tečnost postane poput sirupa, 5 do 10 minuta, u zavisnosti od toga koliko su zrele. Ostaviti da se ohladi.

U međuvremenu, izmrvite krekere i perece, i prebacite u srednju posudu. Dodajte cimet, veliki prstohvat soli i dve kašike šećera i promešajte da se sjedine. Dodajte puter i dobro izmešajte. Utisnite patišpanj u pleh. Ostavite u frižideru dok ne završite fil. Mikserom umutite slatku pavlaku. Prebacite u drugu posudu. U istoj posudi za mućenje slatke pavlake, umutite krem sir i jogurt dok ne postanu glatki. Dodajte preostali šećer i mutite dok se ne sjedine. Dodajte vanilin šećer i prstohvat soli i umutite, a potom sve umutite sa šlagom, dok se ne sjedini. Umešajte i kuvane breskve.

Sipajte fil preko patišpanja u ravnomernom sloju. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider dok se dobro ne ohladi, najmanje 4 sata ili preko noći. Servirajte kolač sa breskvama i medom.

(stvarukusa/mondo)

Pogledajte više