GRANDISIMO TORTA: Raskošna poslastica sa 4 različita fila - za svačiji ukus
Grandisimo torta je super ako se nekome približava rođendan, jer je raskošna i božanstvenog ukusa. Sastoji se od mekanih kora koje se premazuju sa 4 različita fila, a ne zna se koji je ukusniji. Čokoladni, krem sa lešnicima ili ukusom kafe oduševiće čak i najveće izbirljivce.
Sastojci:
Za koru:
- 18 belanaca
- 18 kašika šećera
- 24 kašika mlevenih lešnika
- 3 kašike brašna
- 6 kašika kakaa
Za fil:
- 18 žumanca
- 250 g šećera u prahu
- 2 margarina
- 100 g čokolade
- 100 g mleveniih lešnika
- 2 kašičice mlevene kafe
- 400 ml slatke pavlake
Za glazuru:
- 300 ml slatke pavlake
- 300 g čokolade
Priprema:
Umutite belanca (6 komada) sa šećerom (6 kašika) u čvrst šne. Zatim dodajte mleveni lešnik (8 kašika), prosejani kakao (2 kašike) i prosejano brašno (1 kašiku). Lagano umešajte, pa dobijenu smesu sipajte na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°S oko 20-30 minuta. Na isti način i od iste količine sastojaka ispecite još 2 kore. Umutite penasto žumanca sa šećerom u prahu, pa kratko kuvajte na pari. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi, pa u fil dodajte umućeni margarin i sve dobro sjednite mikserom. Fil podelite na 3 jednaka dela. U jedan dodajte istopljenu čokoladu i promešajte, u drugi dodajte seckani lešnik i promešajte, a u treći dodate kafu i sjedinite. Zasebno umutite slatku pavlaku. Prvu koru premažite čokoladnim filom, pa zatim i umućenom slatkom pavlakom, zatim stavite drugu koru koju ćete premazati filom od lešnika, pa takođe umućenom slatkom pavlakom. Onda stavite i treću koru koju ćete premazati filom sa ukusom kafe. Otopite čokoladu i slatku pavlaku, pa kada se glazura ohladi prelijte preko torte. Ukrasite po želji.
(stvarukusa)