KOLAČ OD KAJSIJA I MAKA: Odličan spoj maka i voća
Osim štrudle i rezanaca, sa makom možete napraviti i vrlo zanimljive i ukusne kolače…
Sastojci:
- 250 g mlevenog maka
- 500 g kajsija iz konzerve ili sveže
- 100 g nemasnog mladog sira
- 2 kašike mleka
- 4 kašike ulja
- 1 žumance
- 170 g šećera
- 350 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 belanceta
- kašika soka od limuna
- 100 g ohlađenog putera
Priprema:
Podmažite kalup za kolače prečnika 26 cm. Umešajte sir, mleko, ulje, žumance i 50 g šećera. Pomešajte 200 g brašna s praškom za pecivo, pa postepeno umešajte u smesu sa sirom i dobro umesite. Razvijte testo na radnoj površini, pa ga malo pobrašnite i stavite u kalup za kolače tako da malo prelazi preko ivice.
Zagrejte rernu na 180 stepeni, ocedite kajsije. Umutite belanca u čvrst sneg, pa umešajte 20 g šećera. Izmešajte 200 g maka s limunovim sokom pa dodajte u belanca. Testo u kalupu obložite kajsijama, pa prelijte snegom od belanaca s makom.
Preostalih 150 g brašna izmešajte sa 50 g maka i kockicama ohlađenog putera. Ovu smesu tarite među dlanovima da dobijete mrvice i to pospite po kolaču. Pecite 40-45 minuta. Gotov kolač ohladite i pospite prah-šećerom.
(lepaisrecna/mondo)