PAVLOVA TORTA: Sprema se jednostavno, a jedna je od najukusnijih poslastica na svetu
PAVLOVA torta zapravo je poslastica koja se pravi po vrlo jednostavnom receptu, a voće koje ćete koristiti za njenu pripremu možete prilagoditi svom ukusu.
Hrskava kora od belanaca, slatka pavlaka i voće u osnovi su ovog slatkog zadovoljstva.
Sastojci:
- 8 belanaca,
- 500 g šećera u prahu,
- 2 kašike sirćeta
Za fil:
- 600 ml slatke pavlake,
- 2 kašike šećera u prahu,
- 1 kašika ekstrakta vanile,
- 1 banana,
- 300 g jagoda,
- 150 g borovnica,
- 150 g malina,
- 1 limun
Priprema:
Umutite belanca u čvrst šam, a na pola mućenja dodajte šećer u prahu i sirće. Na 3 pek papira nacrtajte krugove prečnika 20 cm i okrenite papire naopačke (nacrtani deo mora biti ispod).
Stavite papir na preokrenutu tepsiju na kojoj će se kore peći i unutar kruga kašikom stavljajte šne. Ispecite tri kore. Pecite u rerni zagrejanoj na 120°C svaku po sat vremena. Nakon pečenja ostavite kore u rerni da se ohlade jer će tada manje pucati.
Umutite slatku pavlaku i dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanile. Limun presecite i iscedite sok od obe polovine. Bananu iseckajte i umočite u sok od limuna. Jagode ocedite i iseckajte na kriške. Maline i borovnice takođe ocedite. Na ohlađenu koru stavite trećinu fila, po spoljašnjim ivicama poređajte jagode, a unutar njih banane. Stavite novu koru i ponovite postupak s voćem. Treću koru nakon šlaga obilato ukrasite preostalim voćem. Tortu ohladite barem sat vremena pre serviranja.
(still)