BEČKA TORTA LIND: Brza poslastica sa čokoladnim filom

Novosti online

16. 05. 2024. u 11:24

Kombinacija keksa i savršenog čokoladnog krema, užitak za sva čula.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za koru: 

  • 400 g keksa sa kakaom,
  • 30 ml espreso kafe,
  • 100 g maslaca

Za krem: 

  • 400 g tamne čokolade,
  • 450 ml slatke pavlake,
  • 2 kašike kakaoa,
  • 50–100 g šećera,
  • 10 g želatina,
  • 100 ml vode

Za glazuru: 

  • 100 g crne čokolade,
  • 50 ml slatke pavlake,
  • 50 g šećera     

Priprema:

Izmrvite keks i pomešajte ga sa espresom i istopljenim maslacem. Mešajte dok ne dobijete smesu koja može da se oblikuje, ako maslaca nema dovoljno, može da se doda malo vode.

Smesu stavite u kalup za tortu i izravnajte je. Želatin stavite na paru na oko 10 minuta da se zgusne, i posle ga dodajte u rastopljenu čokoladu. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u gust krem i dodajte joj čokoladnu smesu i pažljivo mešajte.

Dobijenu smesu izlijte preko osnove od keksa i poravnajte je. Pripremite i glazuru, tako što rastopite čokoladu sa slatkom pavlakom i šećerom i ostavite da se ohladi. Posle sipajte glazuru u kalup, a možete i da dekorišete tortu i nečim dodatnim po želji, svako ima svoj ukus i način.

Torta se stavlja u frižider na jednu noć da se stegne.                                                         

Pogledajte više