MLEČNA KRALJICA: Sladoled torta je desert koji predivno osvežava i ujedno sladi

Novosti online

04. 05. 2024. u 15:00

Sladoled torta pod nazivom Mlečna kraljica je zaista jedna od najboljih smrznutih, sladoled torti i sa pravom nosi naziv kraljice.

Foto: Shutterstock

 Najbolje od svega je što može svako da je napravi u domaćoj verziji.

Sastojci:

Za hrskavi sloj od keksa:

  • 15 Oreo kolača
  • 3 kašike neslanog putera, rastopljenog
  • 60 g crne čokolade izlomljene na komadiće
  • 1 kašika ulja

Za fil:

  • 780 g vanila sladoleda
  • 326 istopljene crne čokolade za vrući preliv
  • 780 g sladoleda od čokolade
  • 350 g slatke pavlake
  • 30 g šećera u prahu
  • 1 1/2 kašičice. ekstrakta vanile

Priprema:

Za sladoled tortu Mlečna kraljica zagrejte rernu na 176° i obložite pleh sa papirom za pečenje. Koristeći oštar nož, iseckajte oreo keks na sitne komade. Prebacite u srednju posudu, prelijte puterom i izmešajte. Raširite sve na pripremljen pleh i pecite dok ne zamiriše i ne postane hrskav, 5 do 8 minuta. U međuvremenu, obrišite posudu. U istoj posudi, komadiće crne čokolade otopite na pari i umešajte ulje. Dodajte ispečene granule kolača u čokoladnu mešavinu i promešajte. Raširite na drugi pleh obložen papirom za pečenje i stavite u frižider dok se ne stvrdne, oko 30 minuta. Isecite na male komade.

Pripremite tepsiju. Kalup za torte obložite plastičnom folijom. U velikoj činiji mešajte sladoled od vanile dok ne postane gladak, ali ne i tečan. Ravnomerno ga rasporedite po dnu pripremljene tepsije. Zamrznite ga na 30 minuta. U međuvremenu, otopite crnu čokoladu za vrući preliv. Pospite komade prethodno zamrznutog keksa preko smrznutog sladoleda od vanile. Zamrznite tortu dok se malo ne stegne, 15 do 30 minuta.

U velikoj posudi mešajte čokoladni sladoled dok ne postane gladak. Pažljivo kašičicom ga rasporedite na prethodno zamrznuti sloj keksa. Zamrznite dok se sve ne stegne, najmanje 4 sata. Otprilike 2 sata pre serviranja okrenite tortu na tanjir, sa slojem čokolade na dnu. Uklonite stranice kalupa za tortu i vratite u zamrzivač dok mutite šlag.

U velikoj posudi, ručnim mikserom, umutite slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanile na srednjoj brzini dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Otprilike jednu trećinu šlaga prebacite u vreću sa zvezdastim vrhom. Premažite preostali šlag preko vrha i stranica torte. A šlagom iz kese ukrasite tortu. Zamrznite ukrašenu tortu, nepokrivenu, 1 do 2 sata pre serviranja. Kada je servirate ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 5 minuta, a zatim isecite na kriške oštrim nožem. Uživajte u sladoled torti Mlečna kraljica.

(stvarukusa/mondo)

Pogledajte više