MEDENO SRCE SA VIŠNJAMA: Čarobna kombinacija čokolade i višnje

Novosti online

06. 05. 2024. u 15:00

Umesto pekmezom od kajsija, kolač obogatite višnjama - ukus će vas oduševiti. Pored toga što je veoma ukusan, ovaj kolač se brzo sprema i veoma je izdašan. Recept je veoma jednostavan i može se spremati i u danima posta, jer u izvornu verziju kolača ne idu ni jaja, ni mleko.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • kesica sode bikarbone
  • 3 kašike kakao-praha
  • pola kesice cimeta
  • 1 muskatni oraščić
  • 200 g šećera
  • 250 ml kisele vode (ili mleka, odnosno jogurta u mrsnoj verziji)
  • 130 ml ulja
  • 300 g očišćenih višanja
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 50 ml slatke pavlake (opciono, za mrsnu verziju)

Priprema:

Pomešajte brašno, sodu bikarbonu, kakao, cimet, izrendan muskatni oraščić, šećer, kiselu vodu i 120 mililitara ulja. Sve sastojke dobro izradite varjačom ili mikserom.

U podmazan i brašnom posut pleh sipajte polovinu smese, pa pecite na 200 stepeni desetak minuta, odnosno dok se na površini kolača ne uhvati korica.

Izvadite tepsiju iz rerne, preko kolača sipajte očišćene višnje (ne morate ih cediti), pa preko višanja sipajte ostatak smese za kolač i vratite u rernu da se peče. Kolač je gotov kad se odvoji od ivica tepsije.

Ostavite kolač da se prohladi, a onda ga prelijte glazurom koju ćete napraviti od 10 mililitara ulja i 100 grama čokolade za kuvanje rastopljenih na tihoj vatri.

Ukoliko ste se opredelili za mrsnu verziju glazure, sipajte 50 mililitara slatke pavlake u šerpicu, dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa sve rastapajte na tihoj vatri dok se sastojci ne sjedine. Vruću glazuru razlijte preko malo ohlađenog kolača i ostavite da se stegne, a onda secite kolač na kocke i služite.

(Ona)

Pogledajte više