KRALJICA ČOKOLADE: Nugat torta, najbolja torta koju ste ikad probali
Nugat torta je nezaobilazna na svakoj trpezi zbog fantastičnog spoja nutele, čokolade, lešnika i napolitnaki.
Sastojci:
Za kore:
- 10 jaja
- 10 kašika šećera
- 6 kašike brašna
- 4 kašike kakaoa
- 200 ml ulja
- 300 ml mleka
Za fil:
- 700 ml mleka
- 120 g skroba
- 200 g šećera
- 150 g čokolade
- 100 g pečenih lešnika
- 100 g napolitanki od lešnika
- 250 g margarina
- 200 ml slatke pavlake
- 300 g nutele
Priprema:
Pomešajte skrob i šećer, pa sipajte 300 ml mleka i promešajte tako da nema grudvica. Preostalo mleko sipajte u šerpu i kada krene da ključa sipajte smesu sa skrobom. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprastano mešanje. Na kraju dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne otopi, opet uz neprestano mešanje. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Umutite ohlađeni fil, pa dodajte umućeni margarin. Sjedinite mikserom, pa dodajte umućenu slatku pavlaku. Lepo umutite i dodajte nutelu, izblendirani lešnik i napolitanke. Sve dobro promešajte.
Odvojite žumanca od belanaca, pa kratko umutite belanca (5 komada), onda postepeno dodajte šećer (5 kašika) i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim postepeno dodajte žumanca (5 komada) i nastavite da mutite. Sipajte ulje i sjedinite mikserom, pa dodajte prosejano brašno (3 kašike) i kakao (2 kašike). Lagano umešajte i onda sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°S oko 20 minuta. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još jednu koru. Kada se kore ohlade presecite svaku na 2 dela, tako da dobijete 4 kore.
Prvu koru premažite mlekom, pa filom, a zatim stavite drugu koru, premazati mlekom, pa filom. Preko ide treća kora koja se premazuje mlekom, pa filom, a onda i četvrta kora. Zatim celu tortu premažite filom.
(stvarukusa/mondo)