OD PIRINČA I MLEKA: Starinski kolač od pirinča koji nestaje u trenu

Novosti online

23. 04. 2024. u 18:34

Ovaj neobičan desert iznenađuje i oduševljava punoćom ukusa. Iako oko pripreme treba malo potruditi, nije komplikovano, a kolač treba peći 45 minuta.

Foto Printscreen/Youtube

Sastojci:

  • 150 g pirinča arborio,
  • 700 ml mleka,
  • 1/4 kašičice soli,
  • 1 limun,
  • 75 g omekšalog maslaca, plus još dodatno za premazivanje kalupa,
  • 3 velika jajeta, na sobnoj temperaturi,
  • 75 g šećera,
  • 2 kašičice ekstrakta vanile,
  • muškatni oraščić.

Priprema:

Pirinač, mleko i so stavite u lonac i naribajte koru jednog limuna. Kuvajte na jakoj vatri uz redovno mešanje do tačke ključanja, a zatim smanjite vatru i nastavite kuvati mleko i pirinač oko 30 minuta, neprestano mešajući, dok riža ne bude kuvana i mleko se ne upije. Kad je riža kuvana, sklonite je sa šporeta i umutite 75 g maslaca. Ostavite da se hladi sat vremena. Zagrejte rernu na 160ºS, a kalup za tortu od 20 cm premazite maslacem. Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca u sneg i ostavite ih sa strane. Žumanca umutite sa šećerom. Žumanca i šećeru dodajte ekstrakt vanile i dve kašičice soka od limuna, a zatim smesu postepeno umešajte u ohlađenu rižu, neprestano mešajući. U posudu sa rižom umešajte sneg od belanaca, polako mešajući. Smesu nežno prelijte u pripremljeni kalup za tortu. Naribajte muškatni oraščić i pecite 45 minuta. Ostavite da se ohladi pa je pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite uz preliv po želji.

(Still)

Pogledajte više