BOMBA TORTA: Poslastica koja će svima uspeti, sočnog fila i skupog ukusa

Novosti online

20. 04. 2024. u 16:30 >> 12:27

Poslastica dostojna kraljeva, a biće ukras svake svečane trpeze.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • Za koru:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • Fil:
  • 250 g maslaca ii margarina
  • 300 g mleveneg keksa
  • 200 g mlevenih oraha
  • 6 žumanaca
  • 150 ml gustog soka od breskve
  • 200 g šećera
  • Karamelizovani šne od belanaca:
  • 6 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 6 kašika šećera za karamel

Priprema:

Za koru - Umutiti penasto jaja i šećer, postepeno dodavati orahe uz lagano mešanje, na kraju brašno i prašak za pecivo. Peći u kalupu prečnika 27 cm. u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.

Za fil - Na pari umutiti žumanca i šećer dok ne postane svetla i gušća smesa, zatim još malo držati na pari, oko 5 minuta, lagano ručno mešajući, skloniti sa pare pa ostaviti da se ohladi.

Penasto umutiti maslac pa dodati ohlađena žumanca, keks, orahe i sok. Sve izmešati pa staviti preko ohlađene kore.

Na kraju pripremiti i šne od belanaca.

Umutiti belanca u čvrst sneg. Mutit prvo sa samim belancima pa posle minut-dva postepeno dodavati šećer i mutiti dok ne postane čvrsta pena.

Staviti 6 kašika šećera da se istope i postanu karamel. Ovde treba paziti da karamel ne izgori, radite na umerenoj temperaturi. Tako vreo i tečan karamel sipati u tankom mlazu u sneg od belanaca stalno muteći miserom najvećom brzinom, i kada ste nasuli karamel, mutite još oko 2, 3 minuta. Odmah staviti preko torte.

(Still)

Pogledajte više