FERERO TORTA: Osvaja na prvi zalogaj
Ferero torta je raskošna i za nju će vam trebati malo više vremena, ali rezultat će vas raspametiti.
Sastojci:
- Za kore:
- 450 g brašna
- 240 ml toplog mleka
- sok od 1/4 limuna
- 65 ga kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 10 g vanilin šećera
- 250 g šećera
- 2 jaja
- 120 ml biljnog ulja
- 200 ml jake sveže skuvane kafe
- Za prvi fil:
- 4 jaja
- 300 grama šećera
- 90 ml vode
- prstohvat limunske kiseline
- 400 g putera na sobnoj temperaturi
- 3-4 kašike čokoladnog krema od lešnika
- 150 grama mlevenih lešnika
- Za drugi fil:
- 175 ml slatke pavlake
- 350 g čokoladnog namaza od lešnika
- 3 podloge za vafle (oblanda) isečene na veličinu torte
- 70 ml krema 30%
- 100 ml crne čokolade
Priprema:
U mlako mleko iscedite sok od limuna i ostavite da odreaguje. Brašno i kakao prosejte u činiju, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli pa sve lepo umešajte. U drugoj činiji umutite jaja sa uljem i mlekom koje ste pomešali sa limunom. Dok mutite postepeno dodajte kašiku po kašiku prethodne smese. Dobro sve sjedinite. Zatim dodajte skuvanu kafu jednu šolju. Testo podelite na 2 dela pa pecite u kalupu na 180 stepeni 30-40 minuta.
Za fil razdvojite žumanca od belanaca. U šerpicu stavite šećer, vodu i limunsku kiselinu. Kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne rastvori bez mešanja. Belancima dodajte prstohvat soli i umutite dok ne postanu penasta. Nastavite da mutite i sipajte sirup u tankom mlazu. Mutite maksimalnom brzinom dok se masa ne ohladi na sobnu temperaturu. Potom u tu smesu umešajte i puter. Mutite mikserom. Dodajte i krem od lešnika.
Kada su kore pečene i skroz ohlađene, odsecite izbočine na korama i isecite svaku na 2 dela po širini. Dobićete ukupno 4 kore.
Slatku pavlaku umutite sa kremom da dobijete još jedan fil.
Ređanje torte: Kora, 2 fil, oblanda, prvi fil nanet poslastičarskim špricem po obodu, a unutra fil broj 2, mleveni lešnici, kora..pa sve ponovo do utroška materijala. Tortu sa svih strana ukrasite ostatkom prvog fila, a odozgo prelijte čokoladom i ukrasite lešnicima i ferero čokoladicama.
(stvarukusa/mondo)