DINASTIJA TORTA ZA SVAKU PRILIKU: Raskošna, kremasta, preukusna
DINASTIJA sa pravom nosi epitet kraljice torti, jer je bogata sa orasima i puno čokoladnog krema.
Foto: Shutterstock
- Sastojci:
- za kore:
- 10 belanaca
- 20 kašika šećera
- 150 g sitno seckanih oraha
- 4 kašika brašna
- za filove:
- 10 žumanca
- 10 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 7 kašika brašna
- 700 ml mleka
- 125 g putera
- pola margarina
- 120 g mlečne čokolade
- 100 g bele čokolade
- malo kokosa (po želji)
- za dekoraciju:
- 100 g šlag krema
- 180 ml kisele vode
Priprema:
Umutite pet belanaca u čvrst šne, pa postepeno dodajte polovinu količine šećera i mutite dok se sve ne sjedini. Kada se to lepo umuti, dodajte polovinu mlevenih oraha i dve kašike brašna, pa sjedinite špatulom, a ne mikserom.
Kada se sve lepo sjedini, sipajte smesu u veći pleh (od rerne) koji ste obložili papirom za pečenje i pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Ponovite sve sa preostalim sastojcima i napravite još jednu koru. Obe kore dobro ohladite.
Žumanca umutite penasto sa dodacima šećera, pa dodajte brašno, vanilin šećer i 200 ml mleka, a ostatak stavite da proključa na ringli. Kada mleko proključa, sipajte umućenu smesu od žumanaca i mutite dok se ne zgusne. Sklonite sa ringle i povremeno opet mešajte dok se krem ne ohladi.
Puter i margarin koji su odstojali na sobnoj temperaturi sipajte u ohlađen krem, dobro promešajte i podelite ga na dva dela.
Mlečnu i belu čokoladu otopite u dve posebne posude pa jednu čokoladu sipajte u jedan deo krema, a drugu čokoladu u drugi deo. U deo u koji ste sipali belu čokoladu, možete ubaciti i malo kokosa po želji.
Dve kore koje ste ispekli i koje su se ohladile, prepolovite tako da dobijete četiri kore.
Odaberite tacnu na koju ćete poslužiti tortu pa stavite jednu koru, nanesite polovinu žutog krema. Poravnajte i stavite drugu koru. Na tu drugu koru stavite polovinu braon krema, stavite treću koru, pa ostatak žutog krema. Stavite i četvrtu koru i naravno, ostatak braon krema. Dobro poravnajte i rashladite tortu.
Za to vreme umutite šlag prema uputstvu sa kesice i ukrasite tortu i vratite je na hlađenje najmanje još dva sata.
(Ona)