TORTA PTIČJE MLEKO: Kada je jednom probate, pravićete je stalno

Novosti online

13. 04. 2024. u 14:00

Sprema se lako i prilično brzo.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • Za koru:
  • 3 jaja,
  • 125 g brašna,
  • 125 g šećera,
  • 50 g kakaa,
  • 8 g praška za pecivo,
  • 30 g rastopljenog putera + 20 ml karamel sirupa.
  • Za krem:
  • 5 belanaca,
  • 300 g šećera u prahu,
  • 15 g želatina + 20 g kakaa.
  • Za glazuru:
  • 100 g čokolade,
  • 70 g putera.  

Priprema: Jaja i šećer umutiti, dodati otopljen puter, brašno, kakao i prašak za pecivo, pa sve dobro sjediniti mikserom. Sipati u pleh prečnika 20 cm sa obručem, poravnati i peći 25 minuta na 180 stepeni. Izvaditi na dasku, premazati karamel sosom, pa vratiti obruč sa pleha.

Umutiti belanca sa šećerom u prahu, dodati razmućen želatin pa preliti polovinu smese preko kore, a u drugu polovinu dodati 20 g kakaa i umutiti. Sipati preko belog fila i promešati kašikom lagano da se prošaraju filovi. Poravnati pa staviti u frižider na dva sata.

Otopiti čokoladu s puterom pa preliti preko ohlađene torte i vratiti u frižider na 30 minuta. Uživajte!

(Still)

Pogledajte više