"KOLAČ MILIONERA": Poslastica od karamele i čokolade koja će vas raspametiti
Recept za kore za kolač od sipljivog testa, prvi put se pojavio ranih 70-ih u australijskom ženskom časopisu "Women’s Weekly", pod nazivom "Kolač milionera".
Ovaj kolač je najpopularniji u Škotskoj i odatle i potiče. Inače, naziv „shortbread” odnosi se na britanske kolačiće od sipljivih kora, a nakon dodavanja sloja karamele i čokoladne glazure dobili su prefiks milioner, jer ima tu zlatnu boju karamela koja je nalik na skupoceno zlato.
Sastojci:
- 225 g putera
- 125 g šećera
- 340 g brašna
- 1 prstohvat soli
- Za karamel:
- 200 g putera
- 200 g šećera
- 400 ml kondenzovanog mleka
- 3-4 kašike javorovog sirupa ili rastopljenog meda
- Za glazuru:
- 250 g čokolade
Priprema:
Zagrejte rernu na 150 stepeni, a zatim pravougaoni pleh (33 cm h 23 cm) obložite papirom za pečenje. Pokrijte i okvire pleha.
Testo mikserom mešati istopljeni puter, šećer i so oko tri minuta. Zatim dodajte prosejano brašno i mešajte još tri minuta. Testo će se prvo raspasti, ali nastavite da mešajte dok ne dobijete hrapavu smesu.
Stavite testo u pleh, pa ga pritisnite tako da biskvit bude debeo oko centimetar. Stavite u rernu i pecite oko 35 minuta dok testo ne poprimi zlatnu boju. Zatim ostavite da se testo potpuno ohladi i stavite u frižider.
Stavite puter, šećer, kondenzovano mleko, javorov sirup u šerpu i zagrejte na srednjoj vatri. Ostavite da lagano kuva oko 30 minuta, uz stalno mešanje, dok tečnost ne postane gust karamel.
Stavite karamel na biskvit i ravnomerno ga rasporedite. Stavite u frižider još sat vremena da se karamel stegne.
Na kraju otopite čokoladu na pari i prelijte je preko karamela. Stavite tortu u frižider da se stegne, pa isecite na kockice.
(Still)