PROBAJTE DA NAPRAVITE JEDNU OD NAJLEPŠIH POSLASTICA SA KEKSOM: Lešnik torta

Novosti online

22. 03. 2024. u 16:00

HARMONIJA sastojaka za potpuno uživanje u ukusu.

Foto Shutterstock

Sastojci:

* 300 gr keksa sa puterom
* 200 gr crne čokolade
* 150 gr maslaca
* 150 gr šećera
* 3 jaja
* 1 kašičica ekstrakta vanilina
* 100 gr mlevenih oraha
* 100 gr mlevenih lešnika
* 50 gr suvih brusnica (po želji)
* prstohvat soli
* šećer u prahu za posipanje (po želji)

Priprema:

Otopite crnu čokoladu zajedno sa puterom u mikrotalasnoj pećnici ili na pari. Mešajte dok se sastojci potpuno ne sjedine i ne dobijete glatku smesu.

U posebnoj posudi pomešajte jaja, šećer i ekstrakt vanile dok ne dobijete penastu smesu. U mešavinu jaja dodajte otopljenu čokoladu i puter i dobro promešajte. Dodajte mlevene orahe, lešnike i suve brusnice (ako želite) i prstohvat soli. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Uzmite sitan keks i postepeno dodajite izlomljene komade keksa u smesu. Lagano mešajte da se keks ravnomerno rasporedi.

Uzmite kalup za tortu i prekrijte ga papirom za pečenje. Sipajte smesu sa izlomljenim keksom u kalup i poravnajte površinu.

Keks torta se sada treba staviti u zagrejanu rernu i peći na 180°C oko 30-35 minuta ili dok se površina ne stisne i ne poprimi hrskavu teksturu.

Po želji tortu pre serviranja pospite šećerom u prahu.

(Trpeza)

Pogledajte više