VEOMA JE IZDAŠNA, A OBOŽAVAĆETE DA JE PRAVITE: Doboš torta, najbolja za sva vremena

Novosti online 16. 03. 2024. u 12:04

BEZ doboš torte nijedno slavlje u Jugoslaviji nije moglo da prođe.

Foto Printskrin Youtube/Neodoljivi Ukusi

Sastojci:

 Kora:

* jaja - 6 komada
* šećer u prahu - 100 gr
* brašno - 100 gr
* maslac - 30 gr, rastopljen

 Krem: 

* jaja - 4 komada
* šećer u prahu - 200 gr
* maslac - 225 gr
* kakao maslac - 30 gr
* crna čokolada - 30 gr
* vanilin šećer - 1 kesica

 Dekoracija: 

* šećer - 1 šolja, kristal
* maslac - 1 kockica, za premazivanje kora
* orašasti plodovi - samleveni

Priprema:

Odvojite belanca i žumanca, pa kratko umutite belanca. Zatim im dodajte šećer i vanilin šećer i umutite čvrst sneg. Postepeno dodajte žumanca i mutite dok se sve lepo ne sjedini. Sipajte smesu u tankom sloju u okrugli pleh obložen pek papirom. Pecite je u rerni na 200°C oko 20 minuta. Zatim izvadite i pecite dok ne utrošite svu smesu. Treba da dobijete 5-6 kora. Jednostavnije je da koristite pleh od rerne koji ste obložili pek papirom. Ispecite koru i isecite je na 3 dela. Ako vam je ostalo smese ispecite još jednu koru i isecite je na 3 dela.

Penasto umutite jaja sa šećerom, pa kuvajte na pari dok ne krene da ključa i ostavite nakon ključanja još 10 minuta. Zatim dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne istopi, pa dodajte vanilin šećer. Promešajte, pa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se stegne. Preko kore mažite hladan fil i tako ređajte dok ne utrošite sastojke. Zatim premažite celu tortu filom.

Upržite šećer sa vodom na laganoj vatri, ali vodite računa da šećer ne pregori. Sipajte preko torte. Dok je glazura još vruća, zasecite vrelim nožem. Ukrasite po želji.

(Stil)

Pogledajte više