JAFA KOLAČ: Sve generacije obožavaju ovu poslasticu, jeftina i brza a spremna za čas

Novosti online

09. 03. 2024. u 09:44

Svi volimo jafa keks, a evo prilike da napravite i kolač.

Foto: Jutjub/Printskrin/Kuhinja Sabi

Potrebno:

 Za piškotu:

  • 24 kašike šećera,
  • 24 kašike mleka,
  • 24 kašike brašna,
  • 3 jajeta,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 5 kašika ulja.

Za fil:

  • 2 dl vode,
  • 200 gr šećera,
  • 3 kašike pekmeza od kajsije,
  • 1 smrznuta narendana pomorandža (a može i cela pomorandža samlevena u super secku ili samlevena u mašini sa meso).

Za glazuru:

  • 100 gr čokolade za kuvanje,
  • 4 kašike mleka,
  • 4 kašike šećera,
  • 2 kašike ulja.

Priprema:

U dublju posudu staviti šečer, mleko, jaja, ulje i izmešati varjačom.

U masu dodati brašno i prašak za pecivo  i umutiti mikserom.
Dobijenu masu sipati u veliku tepsiju koja je namašćena i posuta brašnom ili u koju je stavljen pek papir.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta a potom smanjiti temparaturu na 180 stepeni i peći još oko 20 stepeni odnosno da kora porumeni.
Izvaditi koru i ostaviti da se ohladi.
Kada se kora ohladi, okolo, sa sve četiri strane iseći ivice oko piškote, tako da ostane dve trećine kore na koju se stavlja fil.
Odsečene ivice kore  će se iskoristiti za fil.

Priprema fila:

U veću šerpu stavidi vodu, šećer i ušpinovati i dodati rendanu pomorandžu i pekmez od kajsije  pa još  malo kuvati. Dobijenu masu skinuti sa ringle i dodati izmrvljene ivice od piškote i dobro izmešati da se dobije ujednačena masa tj. fil.

Na poslužavnik staviti piškotu i preko piškote rasporediti vruć fil.

Pripremiti glazuru tako što se u šerpicu stavi izlomljena čokolada, mleko, šećer i ulje i stavi da se otopi uz stalno mešenje. Glazuru staviti preko fila i ostaviti da se ohladi.

(Trpeza)

Pogledajte više