LAGAN I IZDAŠAN A NEODOLJIVO UKUSAN: Kolač od đumbira

Novosti online 15. 03. 2024. u 19:00

ZAMIRISAĆE vam cela kuća, svaki zalogaj je sve bolji.

Foto Shutterstock

Sastojci:

 Za koru: 

* 1/3 šoljice šećera 
* 1/3 šoljice omekšalog putera
* 1 kašika meda 
* 1 jaje
* jedna i po šoljica brašna 
* 2 kašičice đumbira u prahu 
* pola kašičice sode bikarbone 
* četvrtina kašičice muskatnog oraha
* prstohvat soli
* malo mlevenog karanfilića 
* 2/3 šoljice nemasnog mleka 
* 1 kašičica ekstrakta vanile

 Za krem: 

* pola šoljice nemasnog krem sira 
* 1 kašičica ekstrakta vanile 
* prstohvat soli
* jedna šolja i 3/4 šećera u prahu
* 1 kašičica soka od limuna 

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi puter umutite sa šećerom i, neprekidno muteći, dodajte med i jaje. Pomešajte sve navedene suve sastojke, pa u prethodno umućenu prvu smesu naizmenično dodajte kašiku po kašiku suvih sastojaka i pomalo mleka. Sjedinite dobro smesu pa na kraju dodajte vanilin ekstrakt. Papirom za pečenje obložite manji pleh, pa u njega izručite smesu. Pecite kolač 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zasebno umutite krem sir, vanilin ekstrakt, so, šećer i limunov sok. Drvenom čačkalicom proverite da li je kolač gotov, ako je suva, jeste. Prohlađen kolač secite na kocke i služite uz kašiku krema od sira.

Bon appetit!

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

(Trpeza)

Pogledajte više