SVETOGORSKI KOLAČ: Spoj čokolade i pomorandže - bogat ukus koji osvaja

Novosti online

08. 03. 2024. u 11:00

Poslastica koju ćete obožavati, po receptu svetogorskih monaha

Foto: Jutjub/Printskrin/ Letina Kuhinja

Sastojci:

  • 6 kašika džema od kajsija
  • 10 kašika šećera
  • 1 kesica cimeta
  • kora od 1 limuna
  • sok od jedne pomorandže
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 500 g brašna
  • 250 ml mlake vode
  • 1 šaka seckanih oraha
  • šaka ili dve suvog grožđa
  • džem od kajsije za premazivanje
  • 150 g posne čokolade za kuvanje 

Priprema:

 Džem i šećer umutiti da se dobije jednolična smesa. U smesu dodati malo vode, cimet, rendanu koru od limuna i sok od pomorandže, orahe, suvo grožđe i polako, uz mešanje, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo.

 Dobro sjediniti mikserom i smesu preručiti u teflonski pleh (ako nemate teflonski, onda običan pleh obložite papirom za pečenje). Ako je potrebno, vlažnim rukama poravnajte površinu da bude glatka. Ubacite pleh u umereno zagrejanu rernu i pecite oko 25-30 minuta.

 Dok je još vruć, kolač premažite sa 3-4 kašike džema od kajsije, pa ga prelijte rastopljenom čokoladom.

(Still)

Pogledajte više